How dare they?

Cei care nu ratează spoturile TV o fac din raţiuni de:

  1. plictis (38%)
  2. pentru a se ţine la curent cu apariţiile recente (28%)
  3. binedispunere (23%)
  4. hobby (13%)


Fără telecomandă şi departe de frigider, recte pradă sigură sau - eufemistic formulat - potenţial cumpărător, aflat în acele spaţii care te ţin locului, fără vreo preocupare, unde nu ai scăpare din calea reclamei, oricum ar fi ea livrată: lift, mijloace de transport în comun, toalete etc. Şi pentru că toate trebuie să poarte un nume, li s-a zis „captive audience networks”. De cca. 30 de ani în Occident, au intrat în ţară iniţial în hipermarketuri, fiind amplasate în apropierea caselor de marcat (startul a fost dat, în anul 2004, de reţeaua de supermagazine Billa), pentru a se extinde, ulterior, în holurile de aşteptare din varii firme sau bănci şi chiar în farmacii. În majoritate proiecte de in-store TV, dipozitivele de transmisie nu rulează doar reclame, ci şi informaţii de interes general precum ştiri sau horoscop. De asemenea canale publicitare dispun, spre pildă, Colgate Palmolive, European Drinks, Gillette România, Aldis, LG, Porsche România, McDonalds (din luna iunie a anului 2006) sau BRD Société Générale, care îşi comunică astfel politica managerială.


Via

Totodată, acest tip de publicitate a pătruns şi în cinematografe, sub forma off-screenurilor de la candy-baruri sau din apropierea caselor de bilete, de pe tricourile angajaţilor sau de pe spătarul scaunelor, şi în taximetre, sub forma print-stickerelor sau a panourilor amplasate pe tetiere şi a sistemului de reclame ce rulează pe LCD-uri integrate acestora. Dacă iniţial puteau fi întîlnite în capitală, în bordurile taxiurilor avînd curse către aeroport (drivertising asigurat non-stop de firma Mediapress Advertising în 115 maşini Cobălcescu şi alte 115 Euro Fly Taxi, cu o audienţă declarată de 195.000 de oameni lunar), astfel de aparate, produse în China, la costuri de aprox. 300 de euro (la nivelul anului trecut), au fost introduse şi în Timişoara, unde pot fi întîlnite execuţiile Publicitaxi - 1.000 de taxiuri, reţea extinsă şi în ţară: Cluj-Napoca (500), Baia Mare (20), Suceava (100), Constanţa (80). Firma a fost înfiinţată în anul în curs, iar sub sloganul Reclama care vine la client!, aduce la 50 de cm de pasager mesaje publicitare.



În Bucureşti, TAXI.AD, serviciu de plasare de publicitate în taxiuri (sub formă de panouri publicitare landscape A5) disponibil din luna octombrie a anului 2006, deţine 40% din piaţă, procentul indicînd o acoperire media de cca. 4 milioane de persoane ce au beneficiat, lunar, de facilităţile de transport ale firmelor contractate de agenţie. Potrivit datelor preluate de companie din SNA, aprox. 15.72% din bucureştenii intervievaţi merg cu taxiul de 1-3 ori/lună, 7.86% de 1-2 ori/săptămînă şi 2.5% de 3-7 ori/săptămînă.

Vezi şi Statistici şi Prezentare (!)

Via

De asemenea, publicitatea neaoşă a ajuns şi pe alte suporturi de promovare, cum ar fi biletele de călătorie sau de transport în comun. Astfel, biletele CFR pot prezenta iscripţionări publicitare: cartonul termoreactiv înseriat de 56.5 x 67.6 mm (38.2 cmp) serveşte drept canal de comunicare. Numărul minim de bilete comandabile este de 3.000.000, la un preţ per exemplar de 0,0057 euro (cca. 17.000 de euro, în total). De altfel, şi plicul conţind legitimaţia de călătorie include, pe lîngă informaţiile privind transportul internaţional, şi două spaţii destinate promovării - în ediţii de cîte 15.000 de exemplare - executate de Inter Media Promotion, agenţie de publicitate ce a încheiat, în primăvara anului 2006, un contract cu Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători.

Caută-ne.ro e o firmă specializată în comunicarea publicitară pe biletele de transport în comun, una din cele mai ieftine modalităţi de promovare. Firma responsabilă, Fabrica de Imagine, activează în şapte judeţe ale ţării (Bihor, Arad, Timiş, Braşov, Alba, Satu-Mare, Sălaj), avînd sediul în Cluj-Napoca, oraş unde lucrează în parteneriat cu regia de transport în comun locală (RATUC, Regia Autonomă de Transport Urban Călători). Lunar sînt vîdute, astfel, cca. 2.000.000 de bilete, cu o garantare de percepere de mesaj de către cel puţin 5.000.000 de călători. Tariful per bilet e de 0,008 de euro, derularea unei campanii de-alungul unei zile în judeţ implicînd costuri de aprox. 300 de euro. Oferind spaţiu publicitar celor mai importante 100 de companii din judeţ şi 300 din capitală, firma vizează un target extins pe sectorul de vîrstă (17-65 de ani), mai mult de jumătate din subiecţi dispunînd de salarii ce depăşesc suma de 1.000 de euro pe lună.

Citeşte şi Un business...


Cifre:


1. Studiu Publicitaxi


2. Avantajele şi dezavantajele spaţiului publicitar disponibil cf. Caută-ne.ro (firmă de publicitate pe biletele de tranposrt în comun).



3. Costurile presupuse de expunerea pe bilete comparativ cu apariţia în presă.



4. Transele de bilete şi tirajele lor (CFR)



Niciun comentariu: