Un ADfel de festival



De la Recrear - Truth, Lopez Murphy, For president pornire.

Săpînţa reloaded. Publicitate pe lumea de dincolo

„E un exemplu pe care-l tot dau. Mi-a adus aminte de Gaiţă, cînd îi întreba pe oameni ce s-ar face dacă ar naşte un copil biped. Şi toţi românii, pentru că aşa-s românii, să nu tacă, să pară că-s proşti (noi nu zicem «Nu ştiu») îşi dau cu părerea. Exact aşa a fost şi cu Maximilian.”

Bogdan Naumovici, consultant de creaţie Leo Burnett şi Creative Director 23

Aşa cum singur îşi spune, Maximilian e MIJLOCITOR către LUMEA DE DINCOLO, pe astă lume - vînzător, pe principiul metempsihozei, de publicitate celor de pe tărîmul celălalt, tip de advertising conferitor de awareness internaţional unui brand local (de vreme ce sufletele s-ar putea reîncarna oriunde pe glob). Observatorul Antenei 1 îi dedică o ştire deloc stîngaci împachetată, cu imagini sinistre şi complinitor sunet lugubru, vox popuri şi cadre luate de pe http://www.publicitatepelumeacealalta.ro cu schema funcţionării lumilor, o ediţie a Jurnalului Public al postului de televiziune Romantica dezbate despre iniţiativa lui Maximilian, avîndu-l drept invitat pe Răzvan Mătăşel, Deputy Managing Director şi Head of Planning Leo Burnett, care conchide că e „doar o glumiţă de online”, Academia Caţavencu, Cotidianul, Ziarul financiar amintesc de el, blogosfera (35 de bloguri) comentează: Deci, frate, genial! Numai un român se putea gîndi la asta. Sîntem un popor de săriţi de pe fix.”, Nu pot decît să mă închin şi înclin în faţa unui om ce şi-a găsit menirea.”, L-am încadrat la new media.” ş.a.m.d. Cel din urmă a fost, de altfel, şi cel mai aproape de adevăr: gîndit de agenţia independentă full service de Creative Marketing, Propaganda, semnatară a campaniei de comunicare pentru ADfel, Maximilian e un personaj construit în jurul ideii de exemplu de publicitate neconvenţională, senzaţia de văzut-deja fiind conferită de faptul că e Ghilaş Rodion, actor al Teatrului Naţional Vasile Alecsandri”, din Iaşi.

Ducerea de nas în 4 paşi:

1. anunţ în ziarul tabloid Libertatea:

2. situl (cu peste 50. 000 de accesări şi cca. 400 de comentarii pe forumul lui Maximilian);

3. împărţire de fluturaşi (Trei litere - verzale, trei semne de exclamare: NOU!!! şi sloganul Ofer spaţiu publicitar pentru lumea de dincolo”);

4. postere, cu acelaşi mesaj EU, Maximilian, mijlocitor al lumii de dincolo…”

A urmat şi dezvăluirea, pe site: „Eu sînt o campanie. Pentru Adfel, singurul festival de publicitate neconvenţională din România. (...) Jobul meu a fost să vă inspir. Să vă arăt că publicitatea neconvenţională (...) e surprinzătoare, memorabilă şi incitantă. E altceva... (...)”.

quod erat demonstrandum

Via

Gura publicitarului într-adevăr grăieşte

Echipa IQadsFm:
Identitate audio:
Studio 88

Voice Over:
Cristi Stanciu
Montaj:
Codin Orăşeanu
Redactor:
Romaniţa Oprea

Ascultă IQadsFM IV


Subvertising

Introducere la... spoof



Celelalte realizări arată aşa şi aşa...

Citeşte şi Spoof pe limba ta şi vezi Shi fashi?

De la mic la mare


Via




Via

Două exemple de guerrilla advertising. Un efect: UAU!

Print inovativ

Click pentru varianta mărită a imaginilor


Spirala Fairy





Simte interiorul noului Chevrolet Captiva, ediţie specială în piele roşie şi neagră

Via




Afiş stradal


Copilul (Bonus de bronz. Innovative print)

Dintr-un contract de 10. 000 de euro şi lapte sibian a ieşit un Bronze Lion. Altfel spus, agenţia independentă integrată GMP Advertising a încheiat cu producătorul de lactate Carpalat, în anul 2006, un contract de promovare, oferind drept bonus lucrarea Note”, Mîndra 2”, pentru care a obţinut un leu de bronz la Cannes Lions.

„Mami, am băut lăpticul. Sînt jos la fotbal”, apărea scris în relief, sub sloganul „Milk makes you stronger”.

Via

Totodată, „Notele” au primit şi un bronz la Premiile de excelenţa creativă Eurobest 2006, la secţiunea Print.

Acelaşi mesaj, publicat în două rînduri, pe prima, respectiv penultima pagină din Zile şi Nopţi, peste conţinutul propriu-zis al paginii, cu un cost de 1. 500 de euro.

Via


Mama (La vie en rose!)

Încă din anul 2002 activ implicată în prevenirea, respectiv combaterea cancerului la sîn, între alte acţiuni filantropice menite să prevină violenţa domestică sau segregaţia femeilor, corporaţia america de cosmetice Avon a lansat, în 2006 (septembrie - octombrie), o nouă campanie de conştientizare a riscurilor ridicate de neoplasmul mamar: 1 din 8 femei”. Cu rezultate de awareness de +30 % vs PY , de + 43 % vs PY în ce priveşte strîngerea de fonduri şi cu un procentaj de 44 din respondente care s-au pronunţat pentru practica analizei medicale periodice, a urmat o secundă etapă a proiectului, un an ulterior, de call to action”. Astfel, agenţia Starcom România (parte a Starcom MediaVest Group), a mers pe ideea de comunicare Află că eşti bine!”, în vederea obţinerii unei rate de răspuns cît mai mari la mesajul educaţional vizînd controlul medical periodic.

Via

Totodată, pentru a trage un semnal de alarmă asupra statisticilor studiului oncologic, campania de comunicare a inclus, pe lîngă promovarea broadcasting (inclusiv ştiri şi talk-show-uri), pe internet (bannere, marketing direct şi testimonialele semnate Gabriela Szabo, Loredana Groza şi Mihaela Miroiu), în presă şi O.O.H., şi un segment neconvenţional: Marşul Roz (B.T.L.), precum şi campania de guerrilla (un al optulea raft, umeraş din varii magazine, vopsit în roz, lăsat gol, un al optulea scaun din saloane de înfrumuseţare, cinemateci, metrou învelit în husă sau vopsit în roz, gol de asemenea).

Via

Premii notabile obţinute: un Silver Lion la Cannes Lions - International Advertising Festival, la categoria Charities, Public Health & Safety, Public Awareness Messages” (fusese nominalizată şi la secţiunea Use of mixed media”), premiul „Best Innovative Media” la Ad’ Or, cel mai important festival românesc de creativitate, trofeul Silver Drum la Golden Drum Advertising Festival.

Bilanţul campaniei: fondurile strînse au crescut cu 43 % faţă de anul anterior (aproximativ 250. 000 de USD), notorietatea campaniei cu 30 % (de la 57 unităţi, în anul 2005, la 87), donîndu-se, totodată, aparatură medicală în valoare de 450. 000 de dolari institutelor oncologice; de asemenea, conform Consumer Strategy Survey realizat de Ipsos Interactive Services 7 din 10 femei (cu 20 % mai multe faţă de 2005) au fost familiarizate cu mesajul campaniei, dintre care cca. 6. 720. 000 de femei de peste 20 de ani.




Campania 1 din 8 femei - ediţia 2006, a avut şi o componentă internă, care a vizat cei aprox. 350 de angajaţi Avon şi alţi cca. 100. 000 de agenţi de vînzari: intranetul, facturile însoţite de mesaje educative şi pliantele informative oferite împreună cu produsele au servit drept canale de comunicare.





Peste 1. 500 de persoane au îmbrăcat tricoul roz
în cadrul marşului din 1 octombrie 2006*



Panoul gîndurilor bune 1 din 8 femei”, 2006




Piaţa G. Enescu, 1 0ctombrie 2005


* organizat şi în alte 25 de oraşe ale ţării


Wash&Go contraatacă

E dreptul tău








Centre de votare




Mulţumiri Carinei Sava

„Cum să schimbi un bec ars? Învaţă să te descurci fără bărbatul de lîngă tine!”

Într-o lume a atenţiilor - de la cadouri la date speciale - destinate femeilor, „cel mai valoros brand neaoş de bere”, supranumita „bere a fotbalului românesc”, Bergenbier, închină o zi exclusiv sexului tare: 5 mai.

Campania care a debutat, pe data de 20 martie anul trecut, cu o conferinţă de presă privind votingul pentru Ziua Bărbatului, s-a desfăşurat pe TV, radio (spoturile „Pizza”, „Patinaj” şi „Flori”, create de Leo Burnett), outdoor, print (nr. patru), POSM şi PR. Votarea s-a făcut pe situl oficial www.ziuabarbatului.ro, care a înregistrat zilnic mii de alte voturi, depăşindu-se numărul de 400.000 într-o lună, prin intermediul serviciului de telefonie mobilă (SMS) şi al urnelor de votare. Astfel, pe 23 aprilie, Ziua Bărbatului era proclamată la nivel naţional şi consfinţită, ulterior, prin petreceri organizate în şase oraşe din ţară.



Cele aproape o jumătate de milion de voturi strînse, precum şi distincţiile* obţinute au determinat „berea bărbaţilor” să continue lupta pentru consumatorii săi printr-o amplă campanie de instituire a zilei de 5 mai drept sărbătoare legală alături de cea de 8 martie, printr-un proiect legislativ venit din iniţiativă cetăţenească. Incluzînd promovare online (situl campaniei, realizat full flash/video, şi bannere online), în presă (printuri „Ziua bărbatului 2008”, „Bere”, „Toate”, „Acţiune”, „Butoane”, „Pisici”), pe TV („Parada”) şi prin structuri de PR ale agenţiei The Practice, proiectul a presupus şi o componentă BTL, asigurată în capitală de agenţia Frontline Marketing: de Ziua Bărbatului, şapte oraşe (Iaşi, Ploieşti, Brăila, Craiova, Rîmnicu Vîlcea, Constanţa şi Oradea) au găzduit, la aceeaşi oră, petreceri cu MC femei şi jocuri tipic masculine ca darts sau fussbal.



* Campania Anului la festivalul de creaţie publicitară Ad’Or şi la categoria Beverages a singurei competiţii locale vizînd industria online, Internetics, un Golden Award for Excellence la secţiunea Campanii Comerciale a celui mai important eveniment de recunoaştere a excelenţei în comunicare, Romanian PR Award, precum şi un Gold EFFIE obţinut la categoria Băuturi Alcoolice a festivalului pentru eficienţă în publicitate, Effie România. (De asemenea, campania de PR „Ziua Bărbatului” a adus agenţiei The Practice două premii la ambele categorii la care a fost nominalizată: un Gold SABRE la secţiunea Industrii, Food & Beverages, şi un Gold SABRE la secţiunea Arie Geografică, Eastern Europe, 2008.)



Via 1,2, 3
Citeşte şi Conferinţa Ziua bărbatului”

Stand-up blitz

Că tot veni vorba de Bergenbier...

Stejar vs. Bergenbier






Citeşte şi Războiul berilor şi R.A.C. pune frînă spotului Stejar



Greenpeace vs. Dove

Dove - Onslaught

Tata (Complicitate masculină. Prietenii ştiu de ce, cum şi pe unde)


În anul 1994, Interbrew, subsidiara locală a concernului multinaţional - producător de bere Inbev, cumpăra 51 % din acţiunile fabricii de profil din Blaj, propunîndu-şi lansarea pe piaţă a unui produs 100 % românesc: Bergenbier. De 13 ani în România şi de 10 sponsor oficial al echipei naţionale de fotbal, liderul incontestabil al pieţei berii (conform datelor MEMRB România) s-a bucurat de inspiratul slogan însoţitor de la începuturi, pseudo-marca înregistrată „Prietenii ştiu de ce”. A urmat consfinţirea zilei de 5 mai, prin cele 400. 000 de voturi înregistrate, drept zi a bărbatului, în cadrul campaniei de comunicare integrată, Ziua bărbatului”, desfăşurate în intervalul martie - mai 2007, pentru care agenţia Leo Burnett, reprezentanţa locală a reţelei globale de advertising, venea şi cu o componentă de guerrilla: cearşafuri albe atîrnînd de la etaj, în Capitală, pe strada Aurel Vlaicu sau pe bulevardul Corneliu Coposu, aşa cum reiese dintr-un comunicat de presă remis de Emilia Vidmichi, Public Relations Manager.



Via

Mesajul, vizînd bărbaţii iubitori de aventură, e unul din seria inovaţiilor publicitare de pe piaţa românească aduse de campanii precum 1 din 8 femei - Află că eşti bine!” (Avon Breast Crusade), răsplătită cu un Silver Lion în cadrul festivalului Cannes Lions I.A.F. , sau Note” - Mîndra Milk, Carpalat, pentru care GMP Advertising a obţinut un leu de bronz la aceeaşi competiţie.

Citeşte şi Campania Ziua bărbatului - Bergenbier, cea mai premiată campanie de comunicare românească

Oglindă, oglinjoară

Dacă nu exista, trebuia inventat. Restroom Advertising.

Cer, apă şi pămînt, pretutideni se întinde văzului publicitatea: privirea ridicată logouri întîlneşte, o sticlă purtătoare de mesaj publicitar din apă se iveşte, peste guerilla ground advertising pantoful păşeşte; şi tot astfel: pubele, cîini comunitari, oameni ai străzii, cu toţii noi medii de comunicare.

În capitală, startul a fost dat de OOPS MEDIA, firmă de panotaj publicitar indoor în toalete („Acolo unde şi regele merge întotdeauna singur”), care sub sloganul Give piss a chance” amplasa, la începutul anului 2000, între cadrul de aluminiu şi vitrina de plexiglas, mesajul ce venea în întîmpinarea nevoilor clienţilor. I-a urmat, în aprilie 2005, Elevate, promotor al serviciilor de indoor advertising în lifturile din România şi, în sfîrşit, CASIA COMMUNICATIONS, care a rulat cca. 100 de siteme de Restroom Advertising în 52 de localuri bucureştene, începînd cu luna februarie a.c., deţinătoare, din luna august (2007), a francizei pentru sistemul de advertising ADDMIRROR, prezent în Marea Britanie încă din luna iulie a anului 2005 (pînă în 2007 sistemul funcţiona în 600 de localuri din Londra, pînă la finele acestui an preconizîndu-se un număr de 3. 000 în M.B.).

În Turabo

Via

Investiţia iniţială s-a ridicat la 100. 000 de euro, Simona Opriş, responsabila departamentului de business development al CASIA COMMUNICATIONS, preconizînd o cifră de afaceri de 200. 000 euro pînă la sfîrşitul anului, un profit de 30. 000 de euro şi o creştere a cifrei de afaceri de cel puţin 50% în 2009.

Cît despre extinderea licenţei în România, Ben Grant, managing director AdDirect COMMUNICATIONS afirma despre ieşirea ADDMIRROR pe piaţa românească: ,,Sîntem extrem de încîtat de noul nostru partener din România. Datorită rapidităţii cu care se dezvoltă şi a permanentei evoluţii a mediului publicităţii, România este o platformă ideală pentru conceptul AddMirror”. Primul astfel de afişaj publicitar a putut fi zărit, în septembrie anul trecut, la Crem Café Royal, în Capitală, pînă la finele anului urmărindu-se extinderea afacerii, prin sistem de franciză, în alte oraşe din ţară, ca Braşov, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Bacău.


Cu un recall de 60 %, cu mult mai mare decît al unui print publicitar stradal (billboard), adresîndu-se unui public tînăr, cu o tendinţă acută de permanentă updatare şi cu venituri peste medie, addmirroringul, deşi promovează într-un spaţiu - subiect tabu, generator de asocieri defavorizante - la prima vedere - brandurilor, a reuşit să atragă clienţi din toate domeniile de activitate, de la cel bancar (Campania Pachet Exclusiv Retail Banking desfăşurată de Millennium Bank, în perioada 11 martie - 11 aprilie 2008), la cel cultural (VreauBilet.ro a optat să promoveze astfel spectacolele Soprana Katia Ricciarelli şi Cei doisprezece tenori irlandezi) etc. Atuurile sale: captare vizuală într-un moment de concentrare: retuşarea machiajului, îndreptarea cravatei, poziţionarea premium (localizare: cafenele şi restaurante de lux), targetare precisă (în funcţie de varii factori demo- şi psihografici: vîrstă, sex, venit, statut social etc.), larga vizibilitate: trafic mediu zilnic de cca. 4. 500 de persoane, inedit (noutatea tehnică: display interactiv).

Cum funcţionează? Un sistem de neoane fluorescente luminează şase printuri din interior, la 20 de intervale de timp prestabilite, putîndu-se, astfel, promova un singur produs, în episoade, sau mai multe, simultan, într-o ordine de expunere ce variază în funcţie de fiece proiect în parte.


În toaletă



În altă ordine de idei, acelaşi spaţiu



Red Bull îţi dă aaaripi...

(Valencia, Spania)



CCZ Comunicação, Curitiba, Brazilia promovînd berea Golden Ale

Unde tronează panourile publicitare

Mircea Toma. Jurnalist. Academia Caţavencu. În timpul liber, vamaiot. Stan Constantin. Fotograf independent. Budapesta. „Acolo unde şi regele merge întotdeauna singur”. „Interludiu intelectual”. OOPS MEDIA. Recte „La Budapesta, într-o toaletă. Pe acolo, mai toate localurile aveau panouri publicitare în toalete. Şi, împreună cu prietenul meu, Stan Constantin, care este şi partener în afacere, ne-am propus să o materializăm în România”.


Via

OOPS MEDIA e agenţia de publicitate importatoare în România a panotajului publicitar amplasat în spaţiul toaletelor cluburilor, puburilor, restaurantelor etc. (afişaj în format standard, A3, într-o ramă de aluminiu, închisă cu plexiglas autoşoc), tip de restroom advertising ce beneficiază de avantaje precum: originalitate, raport optim expunere - preţ (30 - 65 de euro / lună, cu un recall de 80 % - în lipsa vreunui alt stimul vizual -, aşa cum reiese dintr-un studiu comandat de OOPS MEDIA) comparativ cu alte medii cu potenţial publicitar, segmentarea pieţei (tineri: cluburi, upper-medium class: localuri, public eterogen: benzinării, cinematografe, fast-fooduri, etc.), varietatea clientelei în pofida plasării (contractorii provin din varii domenii, mai puţin alimentar [sic!], cosmetic, farmaceutic, mass-media, telecomunicaţii etc.). Toate acestea fac din publicitatea în toalete, business neconsumator de curent, o afacere cu o ridicată marjă de profit (cca. 30 %): dacă, iniţial, investiţia a fost de aproximativ 20. 000 de dolari, „după primul an, am crescut la cîteva zeci de mii, iar acum cred că sîntem pe la 200. 000 de euro”. Cu o formulă de start: doi patroni şi un angajat, sediu virtual şi salvator serviciu de telefonie mobilă, cost iniţial per panou de 10 dolari şi contractanţi din cercul apropiat, în capitala anului 2001, cînd localurile începeau să-şi amenajeze toaletele, făcînd din ele spaţii cu aspect decent, cu potenţial publicitar, firma se lansa pe piaţă. În prezent (an 2007), OOPS MEDIA are un număr mediu de şase angajaţi, în jur de 40 - 50 de clienţi (printre primii se numără Automobile Bavaria, Connex, Snickers), o parte tradiţionali, reapelînd la serviciile agenţiei (Zapp e clientul care a optat pentru cea mai lungă expunere, pe parcursul a 2 ani), desfăşoară campanii implicînd costuri lunare de la 30 de euro (pentru un singur panou), pînă la 3. 000 - 5. 000 de euro (pentru 100, 200 de panouri) şi s-a extins în cca. 400 de localuri din Bucureşti şi aproximativ 300 din ţară, în oraşe ca Bacău, Braşov, Cluj, Iaşi, Ploieşti, Timişoara, Tg. Mureş.

O interesantă abordare în ce priveşte promovarea serviciilor oferite de OOPS MEDIA e campania de guerrilla realizată de „ideas company Saatchi&Saatchi, sub sloganul „Creează reflexe”, în anul 2005. Firma ieşea din toalete pe străzi: în lifturi scoase din uz, pe pereţi prea puţin expuşi, pe arbori şi în alte medii vizate în situaţii de ugenţă, afişe anunţau profilul agenţiei. Totodată, aceeaşi linie s-a regăsit şi la TV, în magazine şi în staţiile de autobuz, urmărindu-se crearea de reflexe la vederea mesajului publicitar care ar deveni, astfel, mcluhanian conchizînd, mediul.

De asemenea, OOPS MEDIA s-a extins către alte sectoare ale publicităţii neconvenţionale, încheind, la sfîrşitul anului 2004, un parteneriat cu o agenţie de indoor media care prestează servicii de advertising şi de B.T.L. (couponing, sampling, testing, training al staffului salonului, evenimente) în saloane de coafură şi de înfrumuseţare corporală, Salon Style, targetînd cei cca. 350. 000 de clienţi înregistraţi lunar.

Style Media face parte în acest moment dintr-o reţea de companii ce ofera acest tip neconvenţional de reclamă în saloanele de înfrumuseţare, alte servicii şi produse media complementare în Cehia, Slovacia, Ungaria, Ucraina, Polonia, Estonia, Rusia şi în curand în alte ţări. Reţeaua Salon Style Media numără în România peste 750 de saloane de înfrumuseţare, cu aproximativ 2. 800 de panouri montate în Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Braşov, Craiova şi Cluj, urmînd ca dezvoltarea să continue şi în alte oraşe, contractele cu reprezentanţii (…) zonali fiind deja semnate.”

Avantajele acestui tip de expunere publicitară: ţintirea publicului vizat - spre pildă, pentru segmentul femei, tinere, cu venituri peste medie (în România): reclamă pentru produse cosmetice (Avon, Dove, Sensiblu), tutun (Pall Mall), cafea (Jacobs), reviste de specialitate (Vogue) -, disponibilitatea consumatorului, (afişajul e frecvent amplasat în imediata vecinătate a oglinzilor în care clientul - într-un salon de coafură - priveşte minute în şir, cca. 54, femeile, înspre o oră, o oră şi jumătate, şi 30 - 35 de minute bărbaţii), eficienţa (perceput de către targetaţi de la 200. 000 la 1. 6 mil., cam cîţi ar atinge un produs prin difuzarea a mai mult de 60 de spoturi TV).

Proiect româno-britanic, Salon Style Media activează de cca. trei ani pe piaţa locală, din momentul lansării cifra de afaceri crescînd cu aproximativ 30 % - 35 % pe an, cu o estimare de 200. 000 de euro pentru anul în curs. De asemenea, potrivit directorului S.S.M., Lucian Toma, atît OOPS MEDIA, cît şi compania pe care o conduce nu s-au raliat creşterii cu 20 - 25 % a rate-cardului de către o serie de firme de media, în 2008: Salon Style Media aplică tarifele de acum trei ani, iar OOPS de acum cinci, modificări intervenind doar la nivelul practicii discountului. Totodată, numărul campaniilor desfăşurate de la începerea activităţii a crescut progresiv: 4 în 2005, 22 în 2006, 30 în 2007, 70 % din campanii fiind furnizate de agenţii de publicitate, în vreme ce un procentaj de 30 de unităţi vine dinspre clientelă.

Avantajele aduse de OOPS MEDIA în parteneriat sînt constituite de reputaţia de inovatoare în domeniul indoorului românesc şi awarnessul de care se bucură în plan local: multora din clienţi fiindu-le familiar profilul OOPS, acordă credit noilor intraţi pe piaţă. De altfel, cele două companii le prezintă acestora (adesea comuni) ambele oferte (politica vînzărilor şi a discounturilor e aceeaşi, rate-cardul fiind cel care diferă).


Give piss a break!

Amuză-te!

Publicitatea face muşchi


Via

Cum vrea muşchii ei

sau despre cît e de puternic mesajul publicitar în sălile de fitness.

Un studiu de cercetare cantitativă realizat de ISRA Center Marketing Research a confirmat eficienţa plasării materialelor publicitare în sălile de fitness, dată fiind durata prelungită a unei şedinţe de întreţinere corporală spre cca. 80 - 90 de minute, de unde şi rata ridicată de reţinere: 44, 2 % din respondenţi au plasat sala de fitness, ca mediu de expunere publicitară, înaintea vestiarelor, 33, 9 % indicînd plasma display-urile ca mijloc de prezentare preferat, alţi 54,7 % menţionînd, pe lîngă acestea, şi panourile publicitare.




Via


Indoor Media, lider pe piaţa furnizorilor de publicitate indoor, lansată în luna august a anului 2004 şi devenită companie a trustului MediaPro (aprilie 2006), activează într-o reţea de localuri din Capitală pe trei medii: educaţional (universitar: în cămine şi în campusuri, în 124 de spaţii, cu un recall de 85 %, şi preuniversitar: licee şi cămine, în 35 de spaţii), săli premium de fitness (75 spaţii high-class, 85 % din numărul de săli din Bucureşti şi 27. 500 de targetaţi zilnic) şi în cinematografe (11 săli, între care cele mai importante: CinemaPRO şi Hollywood Multiplex Bucureşti Mall - plasmă cu diagonala de 127 cm -, cu un trafic lunar de cca. 70. 000 de persoane), printre clienţi numărîndu-se: Coca-Cola, Vodafone, Danone etc. De asemenea, compania dispune de o reţea de 118 plasma display-uri, Top Fitness TV, amplasate în 55 de cluburi de fitness din Capitală, beneficiind de aprox. 22. 700 targetaţi şi susţine alte proiecte precum publicitatea p echipamente sportive sau aparate de exerciţii.



Zboară, puiule, zboară!

Pe cer, pe apă şi pe… pămînt sau, în fine, pe cam tot ce poate sta-n picioare pe pămînt, s-a-ntins văzului madame Publicitatea.


Astfel că… am să-ncep prin a posta nu despre minciună, căci v-aş minţi (de la Liiceanu citire), ci despre… publicitate. Despre publicitatea neconvenţională, mai exact, recte despre cea cuibărită pe tot ce zboară şi chiar se mănîncă, aşadar despre assvertising, dogvertising, eggvertising, headvertising. Mda, reclama face pui, s-a cuibărit pe tot ce e sub soare: de la fructe la cîini, de la podele ale magazinelor la părţi ale corpului uman, de pe pubele în lifturi ş.a.m.d.

La noi, startul l-a dat, în Capitală, OOPS MEDIA, lăsînd în toaletele restaurantelor bucureştene o reclamă ici - una colea, din urmă venind, ţanţoşă, Elevate, firmă de indoor neconvenţional ce şi-a propus să încerce lifturile din zone preponderent rezidenţiale şi… care a şi prins. Semn că oamenilor le place să caşte gura pe pereţi, pe ai lifturilor, mai exact. De fapt, studiile arată că într-un spaţiu închis, redus dimensional, omul e violentat de prea puţini stimuli auditivi sau vizuali, astfel că o imagine bine plasată va rămîne în mintea a cel puţin 80 % din cei care au privit-o. Doar de eşti ocupat cu altceva… citind ziarul spre pildă. Dar ce e o reclamă de lift? Nimic altceva decît un ad elegant înrămat, plătitor de chirie de aproximativ 40 de euro pe lună. Sau, mă rog, atît cer cei de la Elevate. În Occident, însă, se poartă videoscreenurile. E drept, la noi nu sînt, încă, imobile cu atîtea etaje încît să poţi viziona un spot da copo al fine.

Bine se aşează publicitatea şi pe spătare de bancă, ale celor din staţiile de autobuz, în care omul ar citi pînă şi eticheta de pe haina celui care aşteaptă în dreapta sa. În plus, astfel ar putea arunca un ochi pe ele şi şoferii, mai ales cei sătui de privit fustele de pe trecerea de pietoni sau roşul semafoarelor. Mai nou, publicitatea se-ntinde lacomă pe ouă şi pe banane, preferate de campaniile pentru suplimentele nutritive şi pentru vitamine. Şi… oricît de ciudat ar părea, a şters-o pînă şi pe frunţi sau… dosuri. „Dacă nu-ţi poţi folosi capul pentru a obţine o slujbă, foloseşte-ţi fruntea” este sloganul unei companii de media din Marea Britanie care închiriază spaţiu publicitar pe frunţile tinerilor, contra sumei de 7 euro pe oră, citeam în Săptămîna financiară. Cît despre assvertising… de vrei ca produsul tău să se vindă, fă-l vizibil, recte amplasează-l acolo unde lumea se uită şi… ştim cu toţii pe ce cad ochii însoţitorilor noştri. Şi pentru că nu m-am putut abţine să nu parafrazez o bloggeriţă de Braşov, publicitatea se face şi cu fundul. Da, aşteptările vă vor fi satisfăcute - nu aruncaţi priviri spre cea care vă şade în dreapta, ştie şi ea pe ce vă cad ochii. Aşa că-i închide ea pentru voi, asta ca să-nţelegeţi de ce vi s-a servit ciorba fierbinte. Asumaţi-vă, aşadar, aste trimiteri spre acele zone analfabete care nu cunosc legislaţie cînd e vorba de… a-ha, de la Taxi cîntare.

La şezut mă refer, să ne-nţelegem. Ceea ce nu înseamnă, neapărat, că nu mă adresez şi ele-lor. Doar că nu am auzit de reclamă pe şort (segregaţie?): chiar n-ar fi rău s-aibă şi damele ce face în timpul unui meci de fotbal, spre pildă.

Trec, în consecinţă, la assvertising, pe-nţelesul tuturor: la reclama pe slip. Lansată de Night Agency, e cea din urmă născocire în ale publicităţii, care (acum în urmă) profită de cam tot ce e sub soare şi pe ce se poate întinde mai comod şi mai în văz decît pe… şort - de musai bine făcută domniţă.

Startul l-au dat, cum altfel, americanii: Kodak a trecut Oceanul şi, în Ucraina, două june îşi expuneau dessous - urile cu logoul înscripţionat, de parcă ar fi fost, ar spune vreo asociaţie de feministe, două cabaline însemnate.

Totul a venit dinspre… chiar Departamentul de stat al sănătăţii din New York, asociat cu un club sportiv. Şi astfel, fotografiile cu fetele care se plimbau pe stradă în slipurile inscripţionate au apărut, cum era de aşteptat, pe varii canale media - ziare, televiziune, Internet - fără ca asta să şi coste, se-nţelege. Iar, de fetele nu au fost plătite pentru a defila astfel marcate, s-au ales cu publicitate ele însele şi cu… slipul, care va continua să facă reclamă chiar şi după încheierea campaniei - că doar n-or s-arunce bunătate de piesă vestimentară. Ăsta da cîştig!

Şi, desigur, să nu-i uităm pe homeleşi. Cei din Oregon şi din Washington, spre pildă, au fost recompensaţi cu pizza pentru a fi purtat hainele groase, dăruite de Pizza Schmizza, şi de care aveau mare nevoie în plină iarnă. Mai ales c-au primit şi ceva dolari, nu cred să-i fi deranjat c-au servit drept mediu de publicitate. Mda, cam atît... Nu uitaţi că reclama face pui, oricît v-ar sta mintea la reclama de pe slip...

Şi cum la noi nu e de multişor, îi urez să prindă aripi!

Iar... ca de final:



Via


Genul programului: publicitate



În caz de manifestări neplăcute, adresaţi-vă profesorului îndrumător.

PUBILTICATE NECVONENTIOLANA

... cu Bogdan Naumovici. Curs deschis în 28 mai.



Un studiu a demonstrat că mintea omenească poate citi cuvintele, chiar dacă ordinea literelor din interiorul lor a fost schimbată. Această descoperire funcţionează la fel de bine în toate domeniile comunicării. Un mesaj clar şi puternic poate suferi nuanţe de la un mediu la altul, fără ca efectul să se altereze, ba dimpotriva: o campanie integrată, care ţine seama de specificul interacţiunii cu fiecare mediu şi de afinitatea publicului ţintă cu fiecare mijloc de comunicare are mai multe şanse de succes decît o campanie în care acelaşi mesaj este pur şi simplu declinat în TV, radio, print sau outdoor.

Via

Sau Cînd viaţa bate printul şi spotul. Succint îndrumar de publicitate neconvenţională neaoşă.


Pacient: Sanda Caras

Diagnostic: Publivoree

Prescriu: Publicidoză neconvenţională





Avizat,

Dr. Advertolog Alexandru Condurache